Sosyal medya ve internet programlarının kullanımı, özel hayatın korunmasını adına önemler alınmasını gerektirmektedir. Aldığınız önlemleri geliştirmeniz ve gözden geçirmeniz için "Güvenli İnternet Kullanımı" konusunda işte sizlere önereceklerimiz.
Bu konuda bilgi almak ve ihtiyaç hissetiğiniz durumlarda sağlıklı hareket edebilmek amacıyla rehberlik servisiyle iletişime geçmenizi öneririz.
Güvenli Kullanım İçin...
- "Güvenli İnternet Hizmeti"ni Tercih Edin: İnterneti kullanırken olası zararlı içeriklerden korunmak için "Güvenli İnternet Hizmeti"ni kullanın. Bunun için internet servisi sağlayan firma ile iletişime geçebilirsiniz.
- Şifre ve Kişisel Bilgilerinizin Gizliliğini Koruyun: İnternetteki kullanıcı adı, şifreler, kredi kartı bilgileri ve tüm kişisel bilgilerin çok özel ve önemli bilgiler olduğunu ve kimseyle paylaşmamanız gerektiğini hiç unutmayın. Size ait bilgilerin çalınması durumunda maddi ve manevi sorunlar yaşayabilirsiniz.
- Bilgisayar Oyunlarında Kontrolü Elinizden Bırakmayın: Bilgisayar oyunlarına karşı ilginiz, oyunlara harcadığınız zaman ve günlük hayatınızı ne kadar etkilediği, oyunun kendisinden daha önemlidir. Elinizden geldiğince, oyun oynamak için belirli bir zaman aralığı ya da süre belirlemeye çalışın. Oynadığınız oyundaki karakterlerin ve durumların sanal gerçekliğe ait olduğunu biliyorsunuz.
- Yeni Arkadaşlarınızı İyi Tanıyın: Sosyal paylaşım ve oyun sitelerinde tanıştığınız kişilerin kimliklerinden emin olmadıkça sizin için özel bilgileri paylaşmayın. Bildiğiniz gibi, çeşitli çıkarlar için gerçek kimliklerini saklayan kişilerin sayısı sosyal ortamlarda oldukça artmıştır.
- Paylaşmadan İyi Düşünün: Herhangi bir gönderimde bulunmadan önce iyi düşünün; gönderdiğiniz ne olursa olsun herkes tarafından görünebilir ve çabuk yayılabilir. Durum düşünmediğiniz boyutlara ulaşabilir.
- Kullandığınız Dile Özen Göstermeye Çalışın: Kullandığınız kelimeler bir başkasının kişilik haklarına saldırı haline dönüşebilir. Bu da karşı tarafın başvurusu sonucunda sizi suçlu konumuna düşürebilir. Bu nedenle öfke kontrolünü sağladıktan sonra hareket etmek çok daha yararlı olacaktır.
- Tehlikelere Karşı Hazırlıklı Olun: Sanal ortamda herhangi bir konuda tehlikede olduğunuzu hissettiğinizde mutlaka harekete geçmelisiniz. Eğer söz konusu durum sanal zorbalık, tehdit, şantaj vb. ciddi boyutta ve potansiyel suç işlenmişse emniyet birimleriyle ve arzu ederseniz okulunuz yönetici ve öğretmenleri ile iletişime geçmelisiniz. Suçu işleyen siz bile olsanız iletişime geçmekten çekinmeyin; durum aydınlandığında karşılaşacağınız sonuçlar sizin ve aileniz için çok daha ağır olabilir. Sizin içinde olmadığınız, ancak şahit olduğunuz bir durumda da, arkadaşlarınızın zarar görmemesi adına onlara destek olup ilgili kişi ve birimleri bilgilendirebilirsiniz. Size gelen uygunsuz e-posta, mesaj ya da konuşmaları kanıt olarak talep edilmesi ihtimaline karşılık saklamayı unutmayın.
- Doğrul Bilgiye Ulaşmaya Çalışın: İnternette karşılaştığınız herhangi bir bilgiyi başka kaynaklardan da sorgulayın ve doğruluğunu araştırın. Doğru kabul ettiğiniz bilgi düşündüğünüz gibi çıkmayabilir.
- Şikayet Edin: İnternette karşılaşabileceğiniz uygunsuz içerikli, zararlı ve rahatsız edici siteleri: www.ihbarweb.org.tr web sayfasına, 0312 582 82 82 no’lu telefona, 1199 Kısa Mesaj Hattına bildirebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder